Ahad, 26 Oktober 2008

Minyak OH Minyak


Bila berbicara tentang minyak, tentu orang ramai sudah agak ‘muak’ mendengar samada harga minyak akan turun atau tidak. Jika turun, Alhamdulillah save sikit budget tapi, kalau naik ape nak buat dah nasib kita. Baru-baru ini, minyak turun sebanyak RM0.10 untuk petrol dengar khabarnya dalam langkah untuk mengurangkan beban rakyat? Hari ini pula ada lagi pengumuman dari Dato’ Shahrir Abdul Samad yang menyatakan bahawa harga minyak akan turun lagi sebanyak RM0.15 akhir bulan ini tetapi tidak mahu merugikan pengusaha stesen minyak, harga minyak akan diturunkan secara berperingkat.

Bila berbicara tentang minyak, tentu orang ramai sudah agak ‘muak’ mendengar samada harga minyak akan turun atau tidak. Jika turun, Alhamdulillah save sikit budget tapi, kalau naik ape nak buat dah nasib kita. Baru-baru ini, minyak turun sebanyak RM0.10 untuk petrol dengar khabarnya dalam langkah untuk mengurangkan beban rakyat? Hari ini pula ada lagi pengumuman dari Dato’ Shahrir Abdul Samad yang menyatakan bahawa harga minyak akan turun lagi sebanyak RM0.15 akhir bulan ini tetapi tidak mahu merugikan pengusaha stesen minyak, harga minyak akan diturunkan secara berperingkat.

Ini adalah penurunan harga minyak yang kali keempat dalam tempoh 4 bulan ini. Mengurangkan beban rakyat? Kalau betul-betul nak kurangkan beban rakyat kenape naikkan harga minyak semasa bulan Jun yang lalu? Masa bulan Jun dulu kata TERPAKSA ambil keputusan TIDAK popular supaya Negara tidak menanggung terlalu banyak subsidi minyak yang sepatutnya juga ditanggung oleh rakyat. Lepas tu bila dah turunkan kata nak bantu kurangkan beban rakyat. Sejauh mana beban rakyat berkurang? Mungkin harga petrol untuk satu perjalanan lebih jimat tapi berapa liter sangat. Tahu tak yang harga makanan juga naik? Huh, sekali dah naik takkan boleh sesuka hati boleh turun jugak macam harga minyak kot? Kesian kat orang-orang yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang ntah sempat ke tak menjamah nasi sejak harga minyak naik ni.

Ada lagi kemungkinan kerajaan turunkan minyak, tapi yang ni memanglah tak keluar surat khabar, sebab takut kat kerajaan impian Anuar. Baru berasa ‘duduk atas bara api’. Sekarang baru terasa panas bara api tu. Kalau Anuar tidak mencanag-canagkan jika dia boleh menjadi PM apa yang dia akan lakukan, barulah pihak kerajaan sekarang terkocoh-kocoh nak cari jalan supaya memberikan mata-mata rakyat melihat bahawa pihak kerajaan juga mampu menurunkan harga minyak. Apa yang paling tak tahan sekali, bila lepas harga minyak turun mesti tukang ampu kerajaan ni kata “Ha, tengoklah, kerajaan pun mampulah turunkan harga minyak, dah, tak payah layan dan undi Anuar tu. Dia bukannya mampu menukar kerajaan seperti yang dia katakan bahawa 16 September itu, kerajaan akan bertukar kepada kerajaan Pakatan Rakyat. “ Cubalah kita sematkan sesuatu yang memikirkan mengenai masalah pengurusan ‘negara’ kita ini bukannya sibuk nak ganyang penyokong yang sana atau pun yang sini. Semoga apa yang kita perjuangkan bukan untuk kepentingan diri, malah untuk kepentingan semua dan untuk hari akhirat yang pasti.
Wallahu’alam.

Isnin, 13 Oktober 2008

Pak LAH leLAH?


Beberapa hari yang lalu, kenyataan PM yang ingin memberikan ruang kepada Najib saya anggap ini adalah satu tindakkan yang berani.Namun, jika kita lihat, satu persatu Pak Lah berikan kepada Najib. Tahap prestasi Najib semakin baik agaknya, sehinggakan sesuatu perkara yang sepatutnya diuruskan oleh Pak Lah diberikan kepada Najib: kementerian kewangan.

Tindakkan yang cukup-cukup berani ape tidaknya, setelah memberikan 'kewangan' negara kepada Najib, sekarang, jawatan presiden milik Najib. Saya terfikir adakah Pak lah sudah leLAH untuk mengawal kewangan negara dan pergelutan dalam UMNO?





Beberapa hari yang lalu, kenyataan PM yang ingin memberikan ruang kepada Najib saya anggap ini adalah satu tindakkan yang berani.Namun, jika kita lihat, satu persatu Pak Lah berikan kepada Najib. Tahap prestasi Najib semakin baik agaknya, sehinggakan sesuatu perkara yang sepatutnya diuruskan oleh Pak Lah diberikan kepada Najib: kementerian kewangan.

Tindakkan yang cukup-cukup berani ape tidaknya, setelah memberikan 'kewangan' negara kepada Najib, sekarang, jawatan presiden milik Najib. Saya terfikir adakah Pak lah sudah leLAH untuk mengawal kewangan negara dan pergelutan dalam UMNO?atau Pak Lah sudah leLAH mendengar desakan demi desakkan yang diberikan kepadanya ketika Barisan Nasional telah hampir kaLAH dalam pilihanraya umum yang lalu.

Saya secara ikhlasnya ingin memberikan pandangan terhadap perkara ini. Saya percaya dan yakin, pelabur asing tentu tidak mehu unutk melabur di negara kita buat jangka masa yang terdekat ini b erikutan dengan pergolakkan politik dalam negara kita. Saban hari didada akhbar merencanakan isu-isu UMNO. Adakah akhbar di Malaysia ini hanya dibayar untuk memberikan liputan tentang UMNO? Tentu Pak LAH leLAH memnikirkan hal ini. Maka, ancaman media ini juga mungkin menyebabkan Pka LAH sudah leLAH memikirkan perkara yang perlu beliau ambil untuk menyelesaikan isu-su dalam negara.

Kurangkah kredibiliti Pak LAH? Mungkin beliau memerlukan sesuatu yang boleh mengasah ketajaman akal supaya dapat memikirkan secara pantas jalan penyelesaian. Atau, mungkin Pak Lah terlalui beraLAH dengan rakyat? apa yang rakyat mahu semua diturutkan sehingga penyebabkan diri sendiri yang terkorban...


Tentu... pembaca sekalian boleh memikirkan jawapan yang sebenar, saya sekadar mahu bermain teka-teki. Mari kita lihat... siapa yang kena!
Dengar-dengar, pihak Pakatan Rakyat sudah menubuhkan kabinet yang cukup unutk memerintah. Tapi tiba-tiba rasa takut sebab bila kuasa pemerintahan beralih, orang yang belum mampu mengawal dan tidak boleh menerima sesuatu secar drastik tentut akan bertindak secar melulu. Jika benar, perubahan kerajan seperti yang dihebahkan 16 September lalu menjadi kenyatan... bersedialah menerima dengan hati yang terbuka. Cukuplah negara ini terus menjadi jajahan 'dulu, kini dan selamanya'. Kita harus berubah!!! Pak Lah juga mahu berubah!
Hidup Pak Lah!!!

Rabu, 8 Oktober 2008

Eid Mubarak!

Salam Aidilfitri buat semua pelawat blog ini. Semoga lebaran yang baru kita sambut ini memberi lembaran baru buat semua umat Islam. Hari ini baru sempat aku meluangkan masa untuk menulis di blog ini. Sudah lama rasanya tidak berceloteh dan menjadi tatapan pengujung sekalian. Almaklumlah, bila sudah balik ke kampung halaman, tiada wireless mahupun broadband manalah sempat untuk buat post yang terbaru. Semalam, sementara tengah cari input untuk assignment, terasa gatal pula jari-jari ini nak tengok blog. Adalah blog sahabat nie yang baru di update lepas raya kata alasan sahabat-sahabat seperjuangannya tidak update blog kerana masih dalam mood raya, sibuk kira duit raya tapi biarlah aku menjawab alasan itu mungkin benar bagi orang lain tapi aku selepas raya nie... kerja melambak-lambak datang. Memanglah sebelum raya buat jugak tapi tetiba datang... susah la nak explain tapi tak pe, syukran kepada sahabat yang berkenaan kerana buat aku terasa dan terus nak update blog.

"Dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai-berai..."

A is for Allah- yusuf islam