Isnin, 23 Jun 2014

Isu Coklat Cadbury, Perlu kecam JAKIM?

Assalam kepada pembaca sekalian,

Bulan lepas penuh di ruangan Facebook yang tersentak dengan satu gambar yang telah dimuatnaik di IG mengenai DNA porcein/ babi di dalam coklat Cadbury. Ianya adalah analisa dari makmal Kementerian Kesihatan Malaysia. Selepas sebulan, hal ini masih lagi berlegar-legar di media sosial. Hal ini telah membangunkan semua orang Islam yang berada di Malaysia ini tentang hal berkaitan dengan makanan yang mengandungi bahan dari bahan yang haram dimakan oleh orang Islam atas perintah Allah.

Saya tidak nafikan sebagai seorang Islam, kita patut marah terhadap sesiapa yang telah melakukan perbuatan ini dengan memasukkan babi di dalam makanan yang telah disahkan halal oleh JAKIM. Tapi, persoalan saya sekarang ialah:

1. Apakah yang anda faham tentang coklat tersebut positif telah dikesan mempunyai DNA babi?

Semestinya sesorang pengguna biasa akan faham bahawa sebahagian daripada sumber dari haiwan tersebut telah dimasukkan sebagai salah satu bahan-bahan untuk membuat coklat. Betul?

Tidak semestinya salah satu bahan yang mengandungi babi sahaja yang boleh menyebabkan DNA babi tersebut boleh dikesan. Tapi ia juga boleh melibatkan faktor luar seperti pencemaran silang ( cross contaimination).

Pencemaran silang ini boleh berlaku dari makanan yang diproses bermula dari bahan mentah sehingga menjadi produk akhir dalam hal ini, produk akhirnya adalah coklat. Bahan asas membuat coklat, lemak koko, susu, gula, bahan penambah. Mungkin pada salah satu proses untuk membuat coklat telah dicemari oleh apa-apa sahaja barang/bahan yang telah dicemari oleh DNA babi. Malah, manusia juga boleh menjadi penyebab terjadinya pencemaran silang.

Sebab itu dalam hal ini saya menggunakan perkataan  pencemaran, sebab maksudnya mana-mana dalam proses telah tercemar.

2. Bukankah JAKIM telah mengesahkan bahawa hanya 'batch' tertentu sahaja yang mempunyai pencemaran DNA babi?

Maksudnya JAKIM telah sahkan 'batch' tersebut sahaja tercemar dengan DNA babi. Namun, tentu ramai yang masih ragu-ragu dengan kehalalan produk tersebut walaupun telah mempunyai logo halal tetapi disahkan mempunyai DNA babi apabila dianalisa.

Soalan kepada pengguna sekalian, adakah anda was-was dengan cop halal yang telah diterima oleh Cadbury Malaysia?

YA!!!

Adakah anda tahu prosedur yang telah dilalui oleh JAKIM untuk memberikan sijil halal kepada Cadbury Malaysia?

Prosedur audit pensijilan halal mesti dilakukan sekurang-kurang dua (2) orang auditor; Pegawai Syariah dan Pegawai Teknikal. Pegawai Syariah daripada JAKIM atau JAIN manakala Pegawai Teknikal daripada KKM (melibatkan makanan, barang gunaan dan farmaseutikal) atau Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV, sekiranya berkaitan rumah sembelihan). 
Jika JAKIM melakukan audit tanpa pegawai teknikal, maka audit itu tidak sah dan ditolak. Audit pensijilan halal bukan hanya mengambil kira aspek Syariah semata-mata bahkan teknikal sekali. Maka itulah, menjadi syarat untuk 2 pegawai (syariah dan teknikal) terlibat cakupi dua aspek tersebut.
Pelik benar jika KKM tidak tahu SOP ini. Apalagi ia melibatkan pegawai KKM sendiri. Untuk rekod, Ketua Auditor Halal di JAKIM sekarang ini pun ialah pegawai teknologi makanan KKM. ( dari http://arrazzi.blogspot.com/2014/05/halal-haram-isu-dna-babi-pada-produk.html)

Masihkah kita salahkan JAKIM dan Cadbury Malaysia dalam hal ini?

Sama-sama kita berfikir sedalam-dalamnya sebelum kita menunding jari kepada sesiapa. Tepuk dada tanya iman...

Pendapat peribadi; berdasarkan apa yang saya belajar, kebanyakkan makanan sekarang dah menggunakan bahan-bahan penambah, pengawet, pengimulsi dan pewarna sumber dari tumbuh-tumbuhan. Maka, makanlah selagi ia bukan dari sumber yang haram.
Kepada pengguna media sosial, janganlah menyebarkan sesuatu berita tanpa usul periksa dan menuduh tanpa siasat keaslian berita tersebut.

Allah berfirman, maksudnya:-

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu”. [Al Hujurat : 6]
Think first before you talk!!!
Smile with love, for Allah blessing!!!

Tiada ulasan:

Permulaan perjalanan seorang pelajar ijazah sarjana

Alhamdulillah, Allah masih memberikan peluang untuk jari-jemari ini untuk memberi manfaat kepada pembaca sekalian. Harini, penulis akan menc...